به گزارش سلام لردگان، عامل بروز بيماري ايدز ويروس نقص سيستم ايمني بدن يا HIV است.
اين ويروس پس از ورود به بدن وارد سلولهاي گلبول سفيد خون ميشود و دستگاه ايمني را دچار آسيب ميکند. زماني که دستگاه ايمني آسيب ميبيند بدن در مقابل ويروسها، باکتريها، قارچها و سرطان ضعيف ميشود و با کوچکترين تهاجم دچار بيماريهاي مختلفي ميشود.
شيوع ايدز در کشور ما از سالهاي 65-64 آغاز شد؛ اولينبار کودکي که مبتلا به بيماري هموفيلي بود و در واقع از خونهاي وارداتي آلوده برايش استفاده شده بود، به بيماري HIV مبتلا شد. بعد از آن توجه مسئولان نسبت به اين بيماري بيشتر شده و تقريباً از همان سالها سياست کنترل خون سالم در کشور پياده شد؛ بهطوريکه در به گفته مسئولان دستگاههاي متولي سالهاي سال است که هيچ مورد انتقال HIV از طريق خون يا فرآوردههاي خوني در کشورمان گزارش نشده است.
موج اول اپيدمي HIV که ناشي از انتقال خون بود در کشورمان با شروع دهه ?? اما در همان سالها مسئولان متوجه يک موج اپيدمي جديد HIV در يکي از زندانهاي کشور که عمدتاً مبتلايان مصرفکنندگان تزريقي بودند، شدند.
با اين واقعه آغاز موج دوم HIV در کشورمان در اواسط دهه 70 ثبت شد و همان موقع مسئولان و در واقع سياستگذارانِ همه سازمانها و نهادها از جمله وزارت بهداشت، ستاد مبارزه با موادمخدر، سازمان بهزيستي سازمان زندانها، وزارت کشور، قوه قضائيه با يکديگر همسو شدند و اقدامات تأميني را انجام دادند و برنامه جامعي را در زمينه کاهش آسيب، هم در جامعه و هم در زندانها پياده کردند که بيشتر شامل ارائه بستههاي کاهش آسيب و ارائه درمانهاي نگهدارنده با متادون بود.
در اوخر دهه 80 آمارهاي موجود نشان از کم شدن سرعت شيوع HIV در بين مصرفکنندگان موادمخدر و زندانيان ميداد و اين برنامه کاهش آسيب، به عنوان يک الگو و تجربه موفق از طرف سازمان جهاني بهداشت به ديگر کشورها معرفي شد.
شيوع بالاي ايدز در بين معتادان تزريقي تا حدي کنترل شد اما از طريق روابط جنسي به بيرون اين گروه راه يافت. دليلش هم اين بود افرادي که مصرفکننده موادمخدر بودند بيشتر در معرض آسيبهاي اجتماعي ديگر قرار ميگرفتند و به رفتارهاي پر خطر جنسي دست ميزدند و از طرف ديگر ناخواسته همسرانشان را نيز مبتلا ميکردند.
رفته رفته مواد اعتياد آور صنعتي و قرصهاي روانگردان هم به بازار آمدند تا جايي که گفته مي شود الگوي مصرف مواد به سمت اين مواد جديد در حال تغيير است موادي که متأسفانه به بهانههاي مختلف جاي خود را در ميان زنان نيز باز کردند.
موج سوم انتقال ويروس ايدز در واقع انتقال اين بيماري از طريق روابط جنسي است که هشدار گسترش آن از سالهاي پيش شروع شده است.
همزمان گسترش مصرف مواد روانگردان نيز خودنمايي مي کرد. سودجويان موادمخدر با باورهاي غلطي که رواج دادند، از جمله اينکه مصرف اين مواد اعتيادآور نيست .
در واقع موج چهارم ايدز تلفيقي از دو موج دوم و سوم (اعتياد و روابط جنسي) است که در اين زمينه سازمانها و دستگاهها تلاش دارند تا با انجام طرحهاي پيشگيري، از ورود موج چهارم ايدز در کشور جلوگيري شود.
مجيد رضازاده، رئيس مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي فارس در خصوص راههاي اصلي انتقال ايدز اظهار داشت: رابطه جنسي بدون وسايل پيشگيري کننده-استفاده از اجسام تيز و برنده مثل سوزن، تيغ و سوزن خالکوبي آلوده- تزريق مواد به صورت مشترک يا با سرنگ آلوده- انتقال از مادر به کودک از جمله راههاي انتقال است.
وي تصريح کرد: ويروس همچنين با بعضي مايعات و بافتهاي بدن نيز منتقل ميشود که از آن جمله ميتوان خون و محتويات آلوده به خون-ترشحات جنسي مردانه و زنانه-بافت و اعضاي بدن- مايع مغزي- نخاعي اشاره کرد.
رضازاده به فعاليت باشگاه مثبت کشور که توسط سازمان بهزيستي کشور راهاندازي شده است اشاره کرد و گفت: در اين باشگاهها خدمتهاي مختلفي به فرد مبتلا به HIV و خانواده وي داده ميشود.
رئيس مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور تأکيد کرد: حمايتهايي که باشگاههاي مثبت از مبتلايان به HIV ميشود در دو بخش از جمله حمايتهاي آموزشي و حمايتهاي رواني است ضمن اينکه در اين مراکز کمکهاي معيشتي و تغذيهاي به مبتلايان به HIV داده ميشود.
وي افزود: سازمان بهزيستي کشور تمهيداتي را براي افراد مبتلا به HIV در نظر گرفته است که با باشگاههاي مثبت و مراکز ارائه خدمات به مبتلايان به HIV يارانه ميدهند و مبلغ اين يارانه براي هر نفر 80 تا 150 هزار تومان است.
رئيس مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور تأکيد کرد: در حال حاضر تعداد مبتلايان به HIV طبق آمار رسمي 27 هزار نفر در کشور است که از اين رقم بيش از 90 درصد مرد هستند.
وي با اشاره به اينکه، اگر موج سوم HIV را جدي نگيريم شاهد بروز موج چهارم خواهيم بود، گفت: در اين بخش بايد اقدامات پيشگيرانه در بخش اعتياد داشته باشيم که البته در اين زمينه بايد مسئولان و مردم همکاري کنند.
وي گفت: بر اساس آمار انتقال HIV از طريق روابط جنسي در سالهاي اخير گسترش پيدا کرده است به طوري که در سالهاي گذشته ميزان مبتلايان به HIV در اين بخش 8 درصد بوده که در حال حاضر به 40 درصد رسيده است.
رئيس مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور بيان داشت: بهزيستي برنامههاي مختلفي را براي کنترل HIV در نقاط مختلف کشور دارد چرا که بهزيستي يک سازمان تخصصي و حمايتي در اين بخش محسوب ميشود.
در حالي مسئولان بهزيستي تأکيد بر اجراي طرحهاي پيشگيري و کاهش آسيب دارند که هشدار دادهاند که موج چهارم ايدز در راه است و در همين زمينه بايد تمهيدات لازم صورت گيرد.
به گزارش فارس در ذيل به برخي اطلاعات در خصوص آشنايي با بيماري ايدز اشاره ميشود ضمن اينکه اطلاعات قرار است به صورت سيدي و بروشور در آينده از سوي بهزيستي در اختيار خانوادهها قرار گيرد.
HIV از چه راههايي انتقال نمييابد:
HIV تماس معمولي اجتماعي و خانوادگي منتقل نميشود. روبوسي، دست دادن، صحبت کردن، با هم غذا خوردن، هم اتاق بودن، استفاده از توالت، حمام و استخر مشترک باعث انتقال HIV نميشود. دستگيره در، ظرف غذاخوري، قاشق و.. نميتواند اچايوي را منتقل کند.ايدز از راه نيش حشرات نيز انتقال نمييابد.
تماس جنسي:
ويروس در مايعات و ترشحات جنسي مردانه و زنانه وجود دارد. در صورتي که رابطه جنسي بدون وسايل پيشگيري باشد، ويروس ميتواند توسط مايع جنسي از فرد مبتلا به فرد سالم سرايت کند. زنان بر اثر انتقال جنسي با احتمال بيشتري نسبت به مردان مبتلا ميشوند.
مصرف مواد:
مصرف مواد مخدر يا محرک مانند کراک، شيشه، الکل، اکستازي و ... حتي به صورت غير تزريقي به دليل کاهش قدرت تصميمگيري ميتواند باعث افزايش روابط پرخطر جنسي و انتقال HIV شود.
انتقال در تزريق مواد:
تزريق مواد با سوزن مشترک باعث انتقال HIV ميشود. تزريق مشترک بين تعداد بيشتري از افراد بيشتر باعث انتقال ميشود.
راههاي پيشگيري:
*براي پيشگيري از انتقال HIV به همسر خود وفادار باشيد.
*مواد را به صورت مشترک استفاده نکنيد.
*اگر مواد را به صورت تزريقي مصرف ميکنيد، براي اينکه به ويروس مبتلا نشويد بايد از سرنگ يکبار مصرف استريل استفاده کنيد.
آزمايش داوطلبانه ايدز(VCT ):
تنها راه مطمئن تشخيص ابتلا به ويروس ايدز يا HIV، انجام آزمايش خون است. بنابراين آزمايش HIV ، هم در پيشگيري و هم در برنامه درماني، جنبه محوري دارد. سه شرط اساسي انجام آزمايش اچايوي عبارت است از:
*رضايت آگاهانه فرد آزمايش دهنده
*رازداري در تمام مراحل
*مشاوره قبل و بعد از آزمايش
هر کس شرايط زير را داشته باشد براي HIV آزمايش شود:
*معتادان تزريقي و همسرانشان
*همسران افراد مبتلا به HIV
*مبتلايان به بيماريهاي مقاربتي
* افراد با رفتار جنسي غير ايمن
* افراد با سابقه زندان
*سابقه خالکوبي در شرايط غيراستريل
* ارتباط جنسي با فردي داراي شرايط فوق
درمان:
امروزه HIV درمان بسيار موثري دارد که اگر چه به ريشه کني آن منجر نميشود ولي آن را به يک بيماري مزمن قابل کنترل تبديل ميکند.
اگر ابتلا به HIV زود تشخيص داده شود، دارو درماني شروع علايم و پيشرفت را عقب مياندازد، علاوه بر دارو، تغذيه خوب، کاهش استرس، ترک تزريق مصرف مواد، پرهيز از روابط جنسي متعدد و پرخطر نيز به بهبود کيفيت زندگي بيمار کمک ميکند.
درمان مادران مبتلا به HIV احتمال انتقال ويروس به نوزادانشان را کاهش ميدهد. درمان مبتلايان به HIV احتمال انتقال ويروس به شرکاي جنسيشان را کاهش ميدهد.
انتهاي پيام/
منبع : فارس